Astrocyters roll vid Parkinsons sjukdom och Lewy body demens

Astrocyters roll vid Parkinsons sjukdom och Lewy body demens

Bildtext: En astrocyt som har tagit upp och lagrar alfa-synuklein. Cellens ”skelett” visas i grönt, alfa-synuklein i rött och cellkärnan i blått.

Bakgrund

En tydlig förändring i hjärnan vid Parkinsons sjukdom och Lewy body demens är förekomsten av Lewykroppar, som består av hopklumpade former av proteinet alfa-synuklein Det återstår dock många frågetecken kring vad som orsakar sjukdomarna och hur de sjukliga förändringarna sprids i hjärnan. Forskningen på området har i första hand varit inriktad på förändringar som sker i nervcellerna, men alltmer uppmärksamhet riktas nu mot hjärnans olika gliaceller, som till antalet är många fler än nervcellerna. Astrocyter är den absolut vanligaste typen av gliacell i hjärnan och deras egenskaper har därför stor inverkan på vävnaden.

Mål för projektet

Det övergripande målet med vår forskning är att undersöka hur astrocyter är inblandade i sjukdomsförloppet vid Parkinsons sjukdom och Lewy body demens och hur vi kan påverka dem med olika behandlingar.

Arbetsplan

För att kunna ta reda på hur astrocyter bidrar till utveckling och spridning av sjukdomarna använder vi i första hand cellkulturer, men vi utför även kompletterande analyser av patientvävnad. Våra resultat visar att astrocyter tar upp stora mängder ihopklumpat alfa-synuklein. Astrocyterna är dock mycket långsamma när det gäller att bryta ner det intagna materialet, som i stället ackumuleras inuti astrocyterna.

Genom att filma astrocyterna kan vi studera hur alfa-synuklein överförs från en cell till en annan med olika spridningsmekanismer. Vi undersöker också hur olika behandlingar kan minska spridningen och öka nedbrytningen av alfa-synuklein i astrocyterna.

Projektets betydelse

Parkinsons sjukdom och Lewy body demens är vanliga neurodegenerativa sjukdomar som medför stort lidande, både för patienter och anhöriga. I dagsläget finns ingen läkemedelsbehandling som kan bota dessa sjukdomar.

Våra resultat från den här studien kommer att bidra med viktig kunskap om astrocyters roll vid Parkinsons sjukdom och Lewy body demens och därmed främja utvecklingen av nya behandlingsmetoder.

Information

Projektledare: Anna Erlandsson
Startdatum: 2017-01-16
Slutdatum: 2018-01-16
Mål: 500 000 SEK
Parkinsonfondens stöd: 135 000 SEK
Totalt insamlat: 140 250 SEK
Stöd detta projekt

Stort tack!

[deleted], [deleted], [deleted]

Anna Erlandsson

Om projektledaren

Anna Erlandsson är Forskare/Docent i neurobiologi vid Uppsala universitet, Inst. för folkhälso- och vårdvetenskap, Rudbecklaboratoriet, Uppsala.

Jag vill stötta: Astrocyters roll vid Parkinsons sjukdom och Lewy body demens

Fyll i formuläret nedan och följ anvisningarna angående hur du skänker pengarna.

DIN PERSONLIGA GÅVOKOD: CF-139-663054238E37D

Betala till bankgiro 900-7949. Ange din personliga gåvokod vid inbetalningen.