Uje Brandelius ställer upp för forskningen

Sedan mitten på oktober 2017 är sångaren och artisten Uje Brandelius ny ambassadör för Parkinsonfonden. Det innebär främst att han är vårt ansikte utåt i en annons i Parkinsonjounalen. Så här beskriver han bakgrunden till sitt engagemang:

”Jag fick diagnosen Parkinsons sjukdom 2016. Jag har alltså inte varit sjuk särskilt länge. Mitt liv har ännu inte påverkats särskilt mycket. Min kropp funkar fortfarande okej och mitt liv i stocholmsförorten Bredäng med tre barn lunkar på ungefär som förut med dagishämtning, läxläsning och spaghetti med köttfärsås.

Men precis som för alla andra Parkinsonsjuka så måste jag lära mig att leva på hoppet. Hoppet om att just min sjukdom inte kommer att utvecklas så snabbt. Hoppet om att just mina symptom inte kommer att bli så allvarliga. Men framför allt: hoppet om att forskarna hittar bättre mediciner under min livstid.

Så länge som forskning pågår, så slutar jag inte hoppas att kunna hämta på dagis, läsa läxor och laga spaghetti med köttfärssås i många år till. Skillnaden för mig mellan att vara fullt fungerande eller gravt handikappad kan vara en medicin eller en behandlingsmetod som inte är uppfunnen ännu.

Parkinsonfonden stöder forskning om Parkinson. Därför hoppas jag att du vill stödja Parkinsonfonden”

Uje Brandelius, musiker, kompositör och scenartist